Zidovi

Proleće je konačno došlo i majstori su nastavili sa gradnjom.

Preko temeljne ploče urađena je hidro izolacija FIM Izolirka i počelo je postavljanje i nivelacija prvog reda. Odmah je Ytong istovaren na samu ploču, radi lakše manipulacije. Odlučili smo da zidamo sa najširim Ytong blokom 37,5cm, preko kojeg nije potrebna dodatna termoizolacija. Najpre su postavljeni PB blokovi na uglovima, i zategnut je kanap radi pravca.

Prilikom zidanja strogo smo se držali uputstva za gradnju.

Zidanje je teklo neverovatno brzo, tako da su već za jedan dan skoro svi zidovi u prizemlju bili sazidani. Nakon toga je počela priprema za izvođenje serklaža. Za spoljne zidove su korišćeni svi fazonski elementi –PB i UP 37,5cm, kao i spiralna uzengija, umesto klasičnih uzengija. Za nadprozornike i nadvratnike korišćeni su U profili. Na slikama se može videti i kako su rađeni i armirani serklaži.

Nakon betoniranja serklaža, i ploče, nastavljeno je zidanje sprata koji je bio zahtevniji od prizemlja, i gde su došle do izražaja lako izvođenje detalja sa Ytong pločama (5 i 7,5) Ytong-ove karakteristike prilikom rešavanja termomostova. Urađena je armatura po serklažima. Za dimnjak su korišćeni već gotovi elementi, koji se samo slažu. TM ukoliko ima logike ubaciti negde. Sve je bilo spremno za montažu krova.

 

Komentari

10 komentara

 • Avatar
  Milan

  Poštovanje,

  Sjajno izgleda.
  Možete li da postavite sliku kosog serklaža, ukoliko ih ima prema projektu? Mada bih prema poslednjoj slici rekao da nema.
  Vidim da nisu korišćeni UP elementi za horizontalni serklaž spoljnog zida ni u prizemlju ni u potkrovlju, već kao da su lepljene Ytong univerzalne ploče. Koja je debljina spoljne univerzačne ploče u serklažu, deluje minimum 7,5cm? I zašto nisu stavljeni UP elementi?

  S poštovanjem Milan

  • Danilo Vučurević
   Danilo Vučurević

   Poštovani Milane,

   Nismo pravili kose serklaže, a za horizontalne serklaže smo koristili U elemente. Umesto L elemenata je korišćena UNP 7,5 cm, samo iz razloga što je majstor bio vešt, pa je na taj način rešio termomost na tom detalju. Inače je za izvođenje mnogo lakše koristiti L element.

   Srdačan pozdrav,
   Danilo

 • Avatar
  Nevenka Gagic

  zaiteresovana sam za izgradnju manje kuce po svom idejnom reselju.
  volela bih da dodjem do Vas na konsultacije i eventualno i dogovor.
  Pozdrav

  • Danilo Vučurević
   Danilo Vučurević

   Poštovana Nevenka,

   Napišite nam samo u kom mestu planirate gradnju, kako bismo znali na koga od kolega da Vas uputimo.

   Srdačan pozdrav,
   Danilo

 • Avatar
  Mladen

  Postovanje Danilo,

  koliko vidim sa prilozenih fotografija armatura za vertikalne serklaze se spusta u za to predvidjene otvore nakon zidanja zidova. Da li biste mi mogli reci na koji nacin se armatura vertikalnih serklaza vezuje za prethodno postavljenu armaturu na dnu otvora koja viri iz temelja kuce?

  Srdacan pozdrav,
  Mladen

  • Danilo Vučurević
   Danilo Vučurević

   Poštovani Mladene,

   Vertikalna armatura se ne vezuje za ankere koji vire iz temelja, već se armaturni koš samo „navuče“ na ankere.
   Ankeri se ostavljaju min 50 cm.
   Za sve ostale informacije mozete me kontaktirati: https://www.ytong.rs/prodaja.php

   Srdačan pozdrav,
   Danilo

 • Avatar
  marko komarica

  Postovani, znam da ne izvodite vi gradnju vec firme sa kojima saradjujete, ali mozda biste mogli da mi pomognete u vezi pitanja ove cene koja je zalepljena na reklami na kuci sa slike. Da li je ovih 420 eur/m2 kljuc u ruke u smislu zidanja ili to podrazumeva bas zavrsen objekat sa stolarijom, strujom, podovima itd?

  • Danilo Vučurević
   Danilo Vučurević

   Poštovani Marko,

   Zahvaljujemo se na Vašem upitu i interesovanju za Ytong proizvode i sistem gradnje.
   Pomenuta cena odnosi se na izgradnju objekta po sistemu „ključ u ruke“ i podrazumeva izvođenje kompletnih radova na kući od temelja do krova. Dakle, dobijate kompletan objekat spreman za useljenje.
   Dok izgradnja u tzv. „sivoj fazi“ podrazumeva iskop, temelj, ozidan objekat, stavljen pod krov (bez završnih zanatskih radova).
   Svakako, tačnu cenu izvođač će utvrditi na osnovu Vašeg projekta.
   Ukoliko Vam je potrebna preporuka izvođača radova, stojimo Vam na raspolaganju.

   Srdačan pozdrav,
   Danilo

   • Avatar
    Jovanovic Tatjana

    Planiramo grandnju kuce od 120m2 i potkovlje 100m2. Opredelili smo se za Ytong materijal. Problem nam je naći kvalifikovane majstore sa tu vrstu gradnje. Da li mozete da nam preporucite izvodjace radova ili Ytong certifikovane majstore ? Koja je cena sive gradnje po m2 trenutno ?( sept 2022) . Hvala unapred

    • Danilo Vučurević
     Danilo Vučurević

     Poštovana Tatjana,

     Cena izgradnje Ytong kuće u „sivoj fazi“ kreće se od 350 eur/m2 bruto površine.
     Za preporuku izvođača radova, napišite nam samo u kom mestu planirate gradnju.

     Stojimo Vam na raspolaganju za sva dodatna pitanja.

     Srdačan pozdrav,
     Danilo

Ostavite odgovor