Odabir projekta

 

Moja žena je umetnica i njoj je najvažnija bila ta estetska strana, dok je meni bila bitna funkcionalnost objekta. Prilikom odabira projekta nastojali smo da uvažimo obostrane stavove i želje, tako da verujem da će nam kuća biti i lepa i funkcionalna.

Kako sam već ranije pomenuo, deset godina radim u Ytongu i nisam imao dilemu čime ću da zidam. To je bila već definitivna odluka samo je bilo pitanje vremena i mogućnosti kada će da se krene u gradnju.

Idejno rešenje smo potražili na internetu. Nismo se vezali za Ytong tipske predloge, jer se nijedan nije odgovarao našim potrebama i željenoj kvadraturi.
Nakon što smo pronašli idejno rešenje na internetu, obratio sam se arhitekti, sa nekim izmenama koje smo želeli da napravimo, kako bismo projekat u poptunosti prilagodili našim željama.

 

Detalji koji čine razliku

U stanu smo oduvek imali manjak sunčeve svetlosti, zbog malih prozora i neadekvatne orijentacije samog objekta. Upravo iz tog razloga nam je bila želja da imamo dosta sunca u prostorijama i zato smo posebnu pažnju posvetili orijentaciji samog objekta.

U tu svrhu smo koristili sajt SUN (www.suncalc.net), koji radi na Google mapama. Prilično je jednostavno, pronađeš svoj plac, ubodeš čiodu (staviš pin) i on ti odmah pokazuje gde je sunce u koliko sati, kako sija, kako se kreće leti, zimi i ostalo. Na osnovu toga može se relativno odrediti na kojoj strani treba da budu prozori veliki a gde treba da budu puni zidovi. To je bitno zbog uštede energije, zbog samog komfora u kući, zbog osunčanosti prostorija

Po nekim pravilima trebalo bi na severnim stranama da budu puni zidovi, odnosno špajz, ostave i kupatila. Na istočnim stranama bi trebalo da budu spavaće sobe, da to jutarnje sunce budi čoveka, a na južnim i zapadnim stranama bi trebalo da budu dnevni boravak, da bi se zadržao taj najveći interval svetlosti.

Ujedno, želja nam je bila da terasa gleda ka dvorištu, da imamo privatnost i da možemo da uživamo u pogledu ka dvorištu i bašti. Terasa je orjentisana tako da bude na sunčanoj, jugozapadnoj strani.

 

Spoljni izgled kuće

Supruga i ja smo godinu dana intenzivno birali izgled kuće. Gradnja kuće je odluka koja se najćešće donosi jednom u životu, i nismo želeli da pogrešimo pri izboru.
Znali smo od starta da želimo kuću tradicionalnog izgleda, i to je donekle suzilo izbor. Naravno prioritet je bio da buduća kuća zadovolji sve naše potrebe za prostorom, da bude funkcionalna, ali istovremeno i estetski lepa.
Nismo želeli neku neobičnu ili modernu kuću, već kuću koja će biti funkcionalna i zadovoljiti sve naše potrebe za prostorom, ali da istovremeno bude lepa „na oko“.

Prilikom izbora vodili smo i računa da se naša kuća uklopi u stil arhitekture koji je zastupljen u kraju.

 

Raspored prostorija

Želeli smo vlastiti mir i zato smo nastojali da kuća ne bude do ulice. Kuća je uvučena od regulacione linije 5m, gde počinje garaža, koja ima još 5m. Dakle, sama kuća je uvučena 10m od regulacione linije i to je maksimalno što smo mogli, u uslovima koje smo dobili za našu lokaciju.

Mi smo odvojili dve celine. Jedna celina je dnevni boravak u prizemlju i naša, roditeljska spavaća soba, dok je sprat predviđen za decu. Na spratu će se nalaziti tri sobe, kupatilo i jedan mali foaje gde će deca moći da imaju dnevni sadržaj za igranje, za vežbanje, malu biblioteku. Najvažnije nam je bilo bilo da imamo tri spavaće sobe, da svako dete može da ima svoju sobu. Gledali smo da sobe budu taman onolike koliko su potrebne, od 9 do 12m2.

Planirali smo da se iz garaže može direktno da se uđe u kuću, da ne moramo da idemo okolo po kišnim i snežnim danima U garaži smo takođe predvideli da postoji dovod vode.

Komentari

2 komentara

 • Avatar
  Dušica

  Želim da mi pomognete u izgradnji projekta, koji sam upravo videla, jer imam plac u selu to je nasledio moj suprug. Na njemu je i bunar sa protočnom vodom.

  • Danilo Vučurević
   Danilo Vučurević

   Poštovana Dušice,

   Napišite nam samo u kom mestu planirate gradnju, kako bismo znali na koga od kolega da Vas uputimo.

   Srdačan pozdrav,
   Danilo

Ostavite odgovor