Krov

Kupili smo kvalitetnu čamovu građu, za koju kažu da je iz Bosne sa Grmeča. Majstori su počeli da je postavljaju, kao i preko nje da daščaju krov.

Kada se krov podaščao počelo je postavljanje paropropusne vodonepropusne folije, marke terran, među najboljim po kvalitetu..koja je nakon toga pričvršćena sa letvama i preko toga je postavljen betonski crep. Odlučili smo se za proizvođača Terran i model Danubia MOCCA Resistor, jer imaju najbolji odnos cene i kvaliteta, a pri tome daju i 50 godina pisane garancije.

Ispusti krova sa donje strane su obloženi lamperijom, koju smo zaštitili lakom firme EkoLak.

Ugradnja krovnih prozora

Za odabir krovnih prozora, nisam imao dilemu, odlučio sam se za najkvalitetnije krovne prozore koji se mogu naći na tržištu, a to je VELUX. Na njihovom sajtu sam našao kontakte i video da njihov stručni tim izlazi na teren. Pozvao sam ih i njihov predstavnik je došao i tačno odredio, na osnovu dimenzija prostorija, koliko mi treba prozora, koje dimenzije i koji tip.

Objasnili su mi da ljudi često greše kada sami biraju veličinu i broj prozora i onda rezultat budu mračne sobe, sa lošom pozicijom krovnog prozora (previše visoko – nema pogleda i teško se rukuje prozorom), a moja želja je bila da napravim sobe u kojima će deca da odrastaju u zdravom prostoru, koje ima dovoljno dnevnog svetla i svežeg vazduha.

Moj izbor je bio drveni prozor (boja natur drvo) iz Standard kategorije, ali oni prave i prozor u beloj boji presvučen poliuretanom, pa ako imate beli nameštaj ili je ostala stolarija u beloj boji može da se uklopi. Takođe, imate mogućnost i da izaberete prozor sa dvostrukim ili trostrukim staklom, za dodatnu uštedu energije i smanjenje buke. Tu je i prateća oprema u vidu spoljašnje tende za zaštitu od toplote i unutrašnje zavesice za kontrolu svetlosti, pri čemu mislim da je ta spoljašnja zaštita potrebna svakom krovnom prozoru jer odlično smanjuje toplotu i štetne UV zrake, što je meni bilo najveća briga da u sobama u potkrovlju ne bude vrućina.

Nakon ugradnje, izašli su na teren da provere ispravnost, jer je krovni prozor najkritičnija tačka na krovu, a VELUX daje 10 godina pisane garancije na proizvod. Takođe, dobija se i garancija na ugradnju od majstora, a to je veoma bitan element u čitavom procesu – pravilno ugraditi krovni prozor! Stvarno dileme nije bilo.

Sa završetkom krova i postavljanjem krovnih prozora, završeni su grubi građevinski radovi, ili tzv. siva faza. Sada slede zanatski odnosno završni radovi.

Komentari

2 komentara

 • Avatar
  Milan Orac

  Poštovanje, gradim jedan sličan objekat od ytonga. Zanima me ugrađena dimenzija rogova i venčanica. Deluje da su venčanice nešto šire i više od rogova.
  Hvala unapred.

  Pozdrav Milan

  • Danilo Vučurević
   Danilo Vučurević

   Poštovani Milane,

   Dimenzije greda za rogove su 10x12cm, a dimenzije greda za venčanicu su 14x14cm.

   Srdačan pozdrav,
   Danilo

Ostavite odgovor