Odabir placa

Prilikom izbora lokacije i placa, verujem da smo se rukovodili sličnim kriterijumima kao i većina ljudi.

Bilo nam je važno da plac bude u mirnom delu grada, ali i da je blizu našeg starog kraja, u kome smo živeli godinama. Želeli smo da okolne ulice ne budu prometne, a sa druge strane, da nije baš na periferiji grada, već da je relativno blizu gradskog sadržaja. Ujedno, trudili smo se da izaberemo plac u kraju koji ima sve što nam je potrebno u blizini – škola, vrtić, prodavnice.

Kada živite u Zrenjaninu, moguće je pronaći takvu lokaciju po relativno pristupačnoj ceni. Upravo to je prednost manjeg grada, u odnosu na recimo Beograd ili Novi Sad, gde je teško pronaći sličnu lokaciju, i naravno cena takvih placeva je enormna, uglavnom nekoliko puta viša od cene izgradnje kuće.

Ukratko, plac se nalazi u urbanizovanom delu, predviđen je za indvidualnu stambenu gradnju i postoji infrastruktura za vodu, struju, kanalizaciju, gas. Na ove detalje je bitno obratiti pažnju, upravo zbog komunalnog opremanja.

Mi smo imali sreću da pronađemo plac, na kome je već prethodno postojao stari objekat. Objekat je uklonjen i mogli smo da iskoristimo postojeću infrastrukturu. Kada postoji mogućnost da se pronađe plac na kome je već postojala stara kuća za rušenje, to je svakako bolja opcija, zato što su jeftinije komunalije.

Na sada već našem placu, je postojala stara kuća od 100m2. Planiram da zidam kuću od 150m2, što znači da ću za komunalno opremanje platiti samo razliku od 50m2. Ovo je značajna ušteda. Cena komunalnog opremanja se razlikuje od opštine do opštine, ali ja mogu konkretno reći na primeru Zrenjanina.

Komentari

1 komentar

  • Avatar
    Nikola

    Odabir placa nam je bio jako veliki izazov. Prvenstveno er birate nesto sto ce vam zauvek uticati na zivot.

Ostavite odgovor